• 1
  • 2

Μετα την τοποθέτηση εμφυτευμάτων

Μόλις τοποθετήθηκαν στο στόμα σας ένα ή περισσότερα οδοντικά εμφυτεύματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει γίνει μία, σχεδόν χειρουργική, επέμβαση στη στοματική κοιλότητα, η οποία απαιτεί καλές συνθήκες για να γίνει σωστά η ενσωμάτωση των εμφυτευμάτων.

Κάποιο οίδημα (πρήξιμο) είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να εμφανιστεί στην περιοχή, μετά την επέμβαση, που μπορεί να κρατήσει 48 με 72 ώρες ή και περισσότερο.

Για να μειωθεί η εμφάνιση του οιδήματος καλό είναι να βάλετε 5-6 παγάκια μέσα σε μια πλαστική σακούλα που θα την τοποθετείτε εξωτερικά στην αντίστοιχη περιοχή, αμέσως μετά την επέμβαση για 15΄ και θα το επαναλαμβάνετε κάθε μισή ώρα για τις πρώτες 6 ώρες.

Επίσης, μερικές φορές, μπορεί να εμφανιστεί και κάποιο μελάνιασμα στην περιοχή των εμφυτευμάτων. Είναι και αυτό φυσιολογικό και θα εξαφανιστεί σύντομα.

Αν το οίδημα μεγαλώνει, μετά τις 48 ώρες από την επέμβαση, επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο για να κανονιστεί κάποιος έλεγχος.

Πόνος είναι αναμενόμενο, επίσης, να υπάρχει μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Ο πόνος αυτός, φυσιολογικά, υποχωρεί ή ελαττώνεται με παυσίπονα φάρμακα που για τις πρώτες ημέρες είναι συνήθως Advil 200 mg 2-3 φορές ανά 24ωρο. Εάν όσο περνούν οι μέρες ο πόνος μειώνεται προσπαθήστε να αποφύγετε τα παυσίπονα ή χρησιμοποιήστε μόνο απλά, τύπου Depon ή Panadol.

Αν παρατηρήσετε κάποια αιμορραγία (να φαίνεται καθαρά ότι «ρέει» αίμα και όχι απλώς λίγο κόκκινο σάλιο που φυσιολογικά θα υπάρχει μέσα στο στόμα ) κάντε το εξής: διπλώστε μια γάζα και δαγκώστε την στην περιοχή της επέμβασης με τα αντίθετα δόντια. Κρατήστε τη γάζα εκεί συνεχώς για 20 λεπτά. Μη διακόπτετε τη συμπίεση(το δάγκωμα) ενδιάμεσα για να ελέγξετε αν σταμάτησε η αιμορραγία. Εάν μετά τα 20 λεπτά η αιμορραγία δεν σταματήσει αλλάξτε τη γάζα με μια καινούργια και επαναλάβατε τη διαδικασία. Εάν η αιμορραγία δεν σταματάει επικοινωνήστε με το ιατρείο.

Το πιο πιθανό είναι να σας έχουν χορηγηθεί αντιβιοτικά μετά την επέμβαση που θα είναι μάλλον Augmentin ή Amoxil σε δοσολογία που θα σας δοθεί σε συνταγή. Επίσης καλό είναι να παίρνετε επιπλέον και κάποια συμπληρωματικά τύπου Ultra-Levure gelules των 150 mg για αποφυγή των ανεπιθύμητων ενεργειών των αντιβιοτικών. Δεν διακόπτετε τη θεραπεία με τα αντιβιοτικά, ακόμα και όταν δεν έχετε συμπτώματα και όλα βαίνουν τέλεια, παρά μόνο μετά από συνεννόηση με τον οδοντίατρο.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Εάν γνωρίζετε ότι έχετε αλλεργία σε οτιδήποτε να ενημερώσετε τον ιατρό πριν τη λήψη φαρμάκων.

Επίσης αν με τη λήψη του αντιβιοτικού αισθανθείτε δυσφορία, δύσπνοια ή άλλη αναπνευστική διαταραχή, φαγούρα, κάψιμο ή αν παρατηρήσετε κόκκινα εξανθήματα στο δέρμα σας διακόψτε την αντιβίωση και επικοινωνήστε αμέσως με τον οδοντίατρο ή τον παθολόγο σας.

Από την 1η κιόλας ημέρα και για 2 περίπου εβδομάδες, πρέπει να χρησιμοποιείτε για στοματοπλύσεις 2-3 φορές το 24ωρο κάποιο διάλυμα με χλωρεξιδίνη (Froiplak plus, Plak out, Chlorexil κ.ά.) και πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια συστηματικά μετά τη 2η ημέρα και στη περιοχή των εμφυτευμάτων (και όταν ακόμα υπάρχει πόνος και ενόχληση). Η συστηματική στοματική υγιεινή αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την καλή πορεία των εμφυτευμάτων.

Σχετικά με τη διατροφή την 1η ημέρα μπορείτε να φάτε όταν περάσει η αναισθησία κάτι κρύο και μαλακό(π.χ. γιαούρτι). Από τη 2η μέρα και μετά μπορείτε να τρώτε οτιδήποτε αρκεί να είναι μαλακό για να αποφεύγεται ο τραυματισμός της περιοχής.

Αν καπνίζετε μην το κάνετε καθόλου την 1η ημέρα και τις επόμενες προσπαθήστε να το «κόψετε» ή να το μειώσετε στο ελάχιστο.

Όπως γνωρίζετε, τα δόντια σας χρειάζονται συστηματική φροντίδα στο σπίτι και συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι σαν τα φυσικά σας δόντια και απαιτούν την ίδια φροντίδα. Περιοδικές επισκέψεις θα προγραμματιστούν για τακτικό έλεγχο σε εμφυτεύματα, δόντια και ούλα ώστε να βεβαιωνόμαστε ότι παραμένουν υγιή.

Η εφαρμογή των ανωτέρω αποτελεί βασική προϋπόθεση για την, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, μείωση του κινδύνου απόρριψης των εμφυτευμάτων συμβάλλοντας έτσι δραστικά στην μακρόχρονη διατήρηση τους.

Ο χρόνος για την τελική τοποθέτηση των δοντιών διαφέρει ανάλογα με το περιστατικό.